Solidarity with Ukraine, #StandWithUkraine ​

#StandWithUkraine

The Academy of Fine Arts Mainz is distraught by the events in Ukraine. We strongly condemn the aggressive attack on Ukraine by the Russian government. These are deeply distressing days for us. Our solidarity goes out to the people in Ukraine, to our colleagues, friends and partners with whom we feel artistically and academically connected.

The Academy of Fine Arts Mainz sees itself as a community that wants to contribute with its work to sustainable, peaceful and responsible solutions to central tasks of the future. Therefore, the freedom of research and teaching, the artistic, scientific and political cross-border exchange of students, teachers and researchers is a cornerstone of our value system. This requires the worldwide respect of international law, which was blatantly violated by the deadly attack on Ukraine.

As an art academy, our solidarity goes out to the artists and art students of Ukraine. Therefore, we offer art students who have fled from the war in the Ukraine, an unbureaucratic admission as guest students at the Kunsthochschule Mainz.

Inquiries at
    bewerbung@kunsthochschule-mainz.de

Die Kunsthochschule Mainz ist bestürzt über die Ereignisse in der Ukraine. Wir verurteilen den kriegerischen Angriff der russischen Regierung auf die Ukraine scharf. Dies sind zutiefst bedrückende Tage für uns. Unsere Solidarität gilt den Menschen in der Ukraine,
    unseren dortigen Kolleg_innen, Freund_innen und Partner_innen, mit denen wir uns künstlerisch wie wissenschaftlich verbunden fühlen.

Die Kunsthochschule Mainz versteht als Gemeinschaft, die mit ihrer Arbeit zu nachhaltigen, friedlichen und verantwortungsbewussten Lösungen zentraler Zukunftsaufgaben beitragen will. Deshalb ist die Freiheit von Forschung und Lehre, der grenzüberschreitende künstlerische, wissenschaftliche und politische Austausch von Studierenden, Lehrenden und Forschenden ein Grundpfeiler unseres Wertesystems. Dies setzt die weltweite Beachtung des Völkerrechts voraus, das durch den Angriff auf die Ukraine eklatant verletzt wurde.

Als Kunsthochschule gilt unsere Solidaritätden Künstler_innen und Kunststudierenden der Ukraine. Daher ermöglichen wir geflüchteten Kunststudierenden aus der Ukraine eine unbürokratische Aufnahme als Gaststudierende an der Kunsthochschule Mainz .

Anfragen unter
    bewerbung@kunsthochschule-mainz.de